تشخیص پیچ خوردگی و کشیدگی مچ پا
پیچ خوردگی ها و کشیدگی های خفیف اغلب در خانه قابل درمان هستند، در حالی که موارد شدید ممکن است به نوعی بی حرکتی یا حتی جراحی برای ترمیم ساختارهای آسیب دیده نیاز داشته باشند.
فرآیند تشخیصی برای کشیدگی یا پیچ خوردگی مچ پا معمولاً شامل معاینه فیزیکی و درجه بندی بر اساس شدت است.
درجه بندی شدت کشیدگی و پیچ خوردگی مچ پا
پزشکان معمولاً هنگام تشخیص پیچ خوردگی و کشیدگی از یک سیستم درجه بندی سه مرحله ای پیروی می کنند:
درجه ۱
در پیچ خوردگی ها و کشیدگی های مچ پا درجه ۱، پارگی رباط ها یا ماهیچه ها/تاندون های آسیب دیده به حداقل می رسد. آسیب در درجه اول یک کشش بیش از حد است و هر پارگی که وجود دارد در سطح میکروسکوپی است. حساسیت، درد و تورم محل آسیب حداقل است، اما همچنان به اندازه ای است که در هنگام مشاهده یا لمس (لمس کردن) متوجه آن شوید. ممکن است کبودی یا تغییر رنگ خفیف پوست وجود داشته باشد و اختلال در ایستادن/راه رفتن نیز بسیار کم است.
درجه ۲
در پیچ خوردگی ها و کشیدگی های درجه ۲ مچ پا، پارگی متوسط رباط ها یا عضلات/تاندون های آسیب دیده وجود دارد. در پارگی متوسط، برخی از الیاف رباط یا ماهیچه/تاندون ممکن است به طور کامل پاره شوند، اما هنوز به اندازه کافی فیبرهای دیگر دست نخورده وجود دارد که بافت به طور کلی یکپارچگی خود را حفظ کند. تورم، درد و حساسیت در محل آسیب متوسط است، اگرچه ممکن است دامنه حرکتی از بین برود. برخی از بیماران مبتلا به رگ به رگ شدن و کشیدگی درجه ۲ ممکن است ناپایداری مچ پا داشته باشند، مانند اینکه مچ پا تا حدی با ایستادن یا راه رفتن جای خود را از دست بدهد. کبودی متوسط یا تغییر رنگ پوست ممکن است وجود داشته باشد و بیمار ممکن است در راه رفتن یا ایستادن مشکل داشته باشد.
درجه ۳
در پیچ خوردگی ها و کشیدگی های درجه ۳ مچ پا، پارگی یا پارگی کامل رباط ها یا ماهیچه ها/تاندون های آسیب دیده وجود دارد، بدون اینکه فیبرهای فردی دست نخورده باقی بماند. تورم و حساسیت در محل آسیب قابل توجه است و اغلب شامل تغییر رنگ شدید پوست (سیاه و آبی، بنفش مایل به سیاه) است. مچ پا نمی تواند هیچ وزنی را تحمل کند و دامنه حرکتی کمی وجود دارد. ایستادن، راه رفتن یا چرخش پا غیرممکن است.
صرف نظر از شدت ظاهری آسیب، به افرادی که مشکوک به رگ به رگ شدن یا کشیدگی مچ پا هستند، توصیه می شود در اسرع وقت به دنبال مراقبت های پزشکی مناسب برای تشخیص و درمان صحیح باشند. تأخیر در درمان گاهی اوقات می تواند آسیب مچ پا را بدتر کند.
در این مقاله:
- همه چیز درباره پیچ خوردگی و کشیدگی مچ پا
- آناتومی مچ پا: ماهیچه ها و رباط ها
- علائم و نشانه های پیچ خوردگی و کشیدگی مچ پا
- عوامل خطر رگ به رگ شدن و کشیدگی مچ پا
- تشخیص پیچ خوردگی و کشیدگی مچ پا
- گزینه های درمان پیچ خوردگی و کشیدگی مچ پا
در معاینه رگ به رگ شدن یا کشیدگی مچ پا چه انتظاری باید داشت؟
هنگام تشخیص رگ به رگ شدن یا کشیدگی و درجه بندی شدت آن، پزشکان معمولاً یک یا چند مورد از موارد زیر را انجام می دهند:
- مچ پا آسیب دیده را به صورت بصری بررسی کنید تا میزان تورم و کبودی را تشخیص دهید.
- محل آسیب را لمس کنید تا میزان حساسیت و تورم را اندازه گیری کنید.
- پا و مچ پا را بچرخانید، خم کنید یا دراز کنید تا دامنه حرکتی را آزمایش کنید و مشخص کنید کدام بافت (ها) آسیب دیده است. این فعالیت ممکن است کاملاً دردناک باشد، مخصوصاً برای بیماران مبتلا به رگ به رگ شدن و کشیدگی درجه ۲ یا ۳.
- آزمایشات تشخیصی مانند تصویربرداری با اشعه ایکس یا رزونانس مغناطیسی (MRI) را برای تعیین دقیق اینکه کدام بافتها و کجا آسیب دیدهاند، و همچنین برای رد کردن احتمال شکستگی استخوان، تراشههای استخوان یا سایر آسیبهای همزمان سطح مفصلی سفارش دهید. در برخی موارد ممکن است نیاز باشد که MRI تا پس از کاهش تورم و کبودی اولیه به تعویق بیفتد. [۱][۲]
در حالی که پیچ خوردگی و کشیدگی مچ پا علائم مشابه و درمان های مشابهی دارد، مهم است که تشخیص صحیح داده شود تا بتوان پروتکل درمانی مناسب را انجام داد، به خصوص در مورد آسیب های شدید یا مزمن که ممکن است نیاز به جراحی داشته باشد.
رفرنسهای تشخیص پیچ خوردگی و کشیدگی مچ پا
- American Academy of Orthopedic Surgeons, and American Orthopedic Foot and Ankle Society. Sprained ankle. OrthoInfo: September 2012. http://orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=A00150. Accessed November 17, 2014.
- Sutton T. Sprain vs. strain. Hughston Health Alerts. Auburn, AL: The Hughston Foundation. http://www.hughston.com/hha/a.strain-sprain.htm. Accessed November 19, 2014.