* دقت کنیم چیزی که یاد میگیریم علمی درست و رو به رشد باشه نه مباحثی که در فضاهای مجازی به صورت غیر علمی گفته میشه خصوصا در مورد ورزش و سلامتی، پس با مقالات من در دکتر آس همراه باش *
رژیمهای غذایی برای پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی
بیماران اغلب برای کاستن از شدت چاقی و پیشگیری از بیماریهای قلبیـعروقی، به رژیمهای غذایی تجاری روی میآورند. چنین برنامههایی شامل رژیمهای بسیار کمکربوهیدرات، کمکربوهیدرات، بسیار کمچربی و مدیترانهای هستند. شواهد انتشاریافته درباره چندین رژیم محبوب در میان مردم، مشاوره دادن به بیماران درباره منافع و مضرات چنین برنامههایی را برای پزشکان سادهتر کرده است. با وجود دادههایی که ثابت میکند رژیمهای غذایی اتکینز(۱)، زون(۲)، شوگر باسترز!(۳) و ساوت بیچ(۴) در کاهش وزن موثرند و پیامدهای زیانآور بیماریمحور را افزایش نمیدهند، شواهد اندکی دال بر سود بیمارمحور این رژیمها در دست است. در مقابل، دادههای وسیعی در مورد پیامدهای بیمارمحور رژیم مدیترانهای وجود دارد که نشاندهنده کاهش چشمگیر خطر میزان مرگومیر و میزان انفارکتوس قلبی کشنده و غیرکشنده است. انجمن قلب آمریکا در سال ۲۰۰۶ راهکارهایی را منتشر ساخت که توصیههای گستردهای از رژیمهای غذایی مختلف را در قالب یک برنامه واحد ارایه کرده است. پزشکان باید بر رژیمهایی تاکید کنند که غنی از میوهجات، سبزیجات و اسیدهای چرب سالم هستند و مصرف چربیهای اشباع را محدود میسازند. یک رویکرد چندمرحلهای متناسب با شرایط هر بیمار همراه با تلفیق یک یا دو مداخله رژیمی به فاصله هر ۶-۳ ماه، میتواند راهی عملی برای کمک به کاهش خطر بیماریهای قلبی عروقی بیمار باشد.
مقدمه
رشد میزان چاقی و شیوع بیماریهای مرتبط با چاقی، مشاوره غذایی را به بخشی ضروری از اقدامات مراقبت سلامت تبدیل کرده است. بیماران اغلب از رژیمهای غذایی تجاری برای رسیدن به کاهش وزن مورد نظر خود استفاده میکنند. با اینکه برخی از این رژیمها ادعاهای بیاساسی دارند، بسیاری از رژیمهای محبوبتر در کارآزماییهای تصادفیشده شاهددار مورد مطالعه قرار گرفتهاند. ارایه مشاوره با تمرکز بر منافع و مضرات این رژیمها میتواند در کمک به بیماران برای رسیدن اهدافشان مفید باشد.
بسیاری از رژیمهای غذایی تجاری را میتوان بر اساس ترکیب کلانمغذی (macronutrients) توصیه شده به ۴ دسته تقسیمبندی نمود: بسیار کمکربوهیدرات، کمکربوهیدرات، بسیار کمچرب و مدیترانهای (جدول ۱). رژیمهای محدودکنندهتر شامل رژیمهای بسیار کمکربوهیدرات، کمکربوهیدرات و بسیار کمچرب هستند. این برنامهها نسبتهای معمول کلانمغذیها را با افزایش یا کاهش دریافت چربی، کربوهیدرات و پروتئین رژیم غذایی تعدیل میکنند. هدف رژیمهای کمتر محدودکننده از قبیل رژیم مدیترانهای و راهکارهای رژیمی انجمن قلب آمریکا (AHA)، افزایش دریافت اسیدهای چرب سودمند، فیبر، میوهجات و سبزیجات تازه است.
یک رویکرد سودمند برای تحلیل این رژیمها شامل ارزیابی شواهد کاهش وزن، پیامدهای بیماریمحور و پیامدهای بیمارمحور است.
توصیههای کلیدی برای طبابت | |
توصیه بالینی | رتبهبندی شواهد |
رژیمهای بسیار کمکربوهیدرات، برای کاهش وزن در کوتاه مدت (۶ ماه یا کمتر)، موثرتر از رژیمهای کمچربی هستند و تغییرات نامطلوب در پروفایل چربی ایجاد نمیکنند. | B |
یک رژیم بسیار کمچربی همراه با ترک سیگار، انجام ورزش و ژرفاندیشی میتواند خونرسانی قلبی را بهتر کند و علایم آنژین را کاهش دهد. | B |
رژیم مدیترانهای در بیماران مبتلا به بیماری شناخته شده قلبیـعروقی، منافعی از نظر موربیدیته و مرگومیر به همراه دارد. | A |
توصیههای رژیم غذایی و سبک زندگی انجمن قلب آمریکا در سال ۲۰۰۶ شامل مداخلات غذایی مبتنی بر شواهد است که خطر قلبیـعروقی را کاهش میدهند. | C |
A: شواهد بیمارمحور قطعی با کیفیت مطلوب؛ B: شواهد بیمارمحور غیرقطعی یا با کیفیت محدود؛ C: اجماع، شواهد بیماریمحور، طبابت رایج، عقیده صاحبنظران یا مجموعه موارد بالینی. |
رژیمهای بسیار کمکربوهیدرات
دکتر رابرت اتکینز اولین نسخه رژیم غذایی اتکینز را در سال ۱۹۷۲ منتشر ساخت. این رژیم غذایی شامل رژیمی بسیار کمکربوهیدرات است که نیازی به شمارش کالری مصرفی یا محدودیت پروتئین ندارد. این رژیم از ۴ مرحله تشکیل شده است و در مرحله ابتدایی، محدودیت بسیار اکید کربوهیدرات (کمتر از ۲۰ گرم در روز) را در پی دارد و در مراحل بعدی، با استفاده از کاهش وزن به عنوان هدف پیشرفت، اجازه افزایش دریافت کربوهیدرات را میدهد. کارآیی این رژیم غذایی به افزایش سوختوساز چربی و سیری ناشی از محدودیت کربوهیدرات و کتوز متعاقب آن، قابل انتساب است.
پیامدهای بیماریمحور
رژیمهای بسیار کمکربوهیدرات به طور گسترده مورد مطالعه قرار گرفتهاند. بیشتر این کارآزماییهای تصادفیشده شاهددار (RCTs)، همگروههای کوچک داشته، کمتر از یک سال طول کشیدهاند. میزان ترک رژیم غذایی نیز در این مطالعات بالا بوده است و ۴۰-۱۲ درصد از شرکتکنندگان، رژیم غذایی مداخله را قطع کردهاند. یک فرابررسی (متاآنالیز) بزرگ در خصوص رژیمهای بسیار کمکربوهیدرات، ۶ کارآزمایی با ۴۴۷ شرکتکننده چاق (با شاخص توده بدن [BMI] بیش از kg/m2 ۲۵) را ارزیابی نموده است. در اغلب این موارد، رژیم شاهد شامل یک برنامه غذایی کمچربی با محدودیت کالری بوده است. با اینکه همه شرکتکنندگان در این مطالعات وزن کم کردند، گروهی که برنامه کمکربوهیدرات را پیگیری میکردند، کاهش وزن بهتری در ۶ ماه نخست داشتند ولی تفاوتی از این نظر در ۱۲ ماه وجود نداشت. نکته قابل توجه اینکه تفاوت معنیداری در سطوح لیپوپروتئین کمچگال (LDL) میان رژیمهای غذایی وجود نداشت. سطوح لیپوپروتئین پرچگال (HDL) و تریگلیسیریدها به فاصله ۶ و ۱۲ ماه پس از شروع رژیم در استفادهکنندگان از رژیم بسیار کمکربوهیدرات بهبود یافت.
اخیرا یک کارآزمایی تصادفیشده شاهددار بر روی ۳۱۱ زن غیریائسه نشان داد که میانگین کاهش وزن در شرکتکنندگان استفادهکننده از رژیم اتکینز (kg 7/4) در مقایسه با استفادهکنندگان رژیمهای زون(۱)(کمکربوهیدرات؛ kg 6/1)، اورنیش(۲) (بسیار کمچرب؛ kg 2/2) و LEARN(۳) (kg 6/2) در مدت یک سال بیشتر است. سطح LDL در گروه اتکینز (بدون کاهش در سطح HDL یا فشار خون)، به طور معنیداری کاهش یافت. سطوح انسولین و گلوکز ناشتا میان این گروهها تفاوتی نداشت. دیگر مطالعات، نشاندهنده کاهش وزن بیشتر با رژیمهای بسیار کمکربوهیدرات در مقایسه با برنامههای کم چربی در ۶ ماه نخست استفاده از این رژیمها بودند.
پیامدهای بیمارمحور
هیچ مطالعهای تفاوت در موربیدیته، مرگومیر یا پیامدهای قلبیـعروقی مرتبط با رژیم بسیار کمکربوهیدرات را اندازهگیری نکرده است. تحلیل اخیری که از یک مطالعه همگروهی سوئدی بر روی زنان به عمل آمده، نشاندهنده افزایش میزان کلی مرگومیر در زنانی است که افزایش دریافت پروتئین و کاهش دریافت کربوهیدرات داشتهاند. با این حال، نگرانی درباره خطر بیماری کرونری قلب (CHD) میتواند تنها در مورد رژیمهای بسیار کمکربوهیدراتی مصداق داشته باشد که چربی و پروتئین حیوانی زیادی دارند. رژیمهای بسیار کمکربوهیدرات با چربی و پروتئین گیاهی، ممکن است حتی اثر سودبخش کمی از نظر خطر قلبی به همراه داشته باشند. ارزیابی پیامدهای بیمارمحور به دلیل نیاز به پیگیری درازمدت بیماران و نیز عدم پایبندی بیماران به رژیمهای مورد نظر با محدودیت مواجه است. نگرانیهای نظری در مورد سطوح افزایشیافته LDL، بیماری قلبی تسریعشده و کتواسیدوز هنوز به نتیجه نرسیدهاند.
رژیمهای کمکربوهیدرات
رژیمهای کمکربوهیدرات بسیاری شامل شوگر باسترز!، رژیم غذایی زون و رژیم غذایی ساوت بیچ وجود دارد. بسیاری از این برنامهها بر مبنای شاخص قندی(۴) هستند که میزان پاسخ گلوکز سرم خون پس از میل کردن ۵۰ گرم از نوعی غذاست. غذاهایی که شاخص قندی بالاتری دارند، افزایش سریعتری در سطوح گلوکز و انسولین خون ظرف ۲ ساعت از صرف غذا ایجاد میکنند. بسیاری از رژیمهای کمکربوهیدرات استفاده از منابع سالمتر چربی غذایی را توصیه میکنند. از میان رژیمهای غذایی کمکربوهیدرات تجاری، برنامههای زون و ساوثبیچ، تنها مواردی هستند که در کارآزماییهای تصادفیشده شاهددار تحت مطالعه قرار گرفتهاند.
پیامدهای بیماریمحور
یک کارآزمایی در سال ۲۰۰۴، رژیم غذایی ساوثبیچ را با برنامه ملی آموزش کلسترول(NCEP)(1) در مدت ۱۲ هفته مورد مقایسه قرار داد. شرکتکنندگان استفادهکننده از رژیم ساوثبیچ، kg 8/2 بیشتر از افرادی که رژیم NCEP را به کار بسته بودند، وزن کم کردند. تفاوتی از نظر سطوح چربی بین دو گروه وجود نداشت. در یک کارآزمایی مقایسهای یکساله در خصوص رژیمهای تجاری، استفادهکنندگان از رژیم زون ضمن کاهش وزن، سطوحHDL ،LDL و تریگلیسرید بهتری داشتند. این منافع البته در حد متوسط و مشابه سطوح متناظر در استفادهکنندگان از رژیمهای اورنیش، ویتواچرز(۲) و اتکینز بود (هرچند که استفادهکنندگان از رژیم اتکینز در این مطالعه، بهبودی در سطوح LDL نداشتند). کارآزماییهای بزرگ جمعیتی نشان میدهند که رژیمهای با شاخص قندی بالاتر با سطوح HDL پایینتری همراه هستند که عامل خطرزایی برای بیماریهای قلبیـعروقی به شمار میآید.
جدول۱. ترکیبات تعدادی از رژیمهای منتخب برای سلامت قلبیـعروقی | |||||||
رژیم غذایی |
نمونههای تجاری |
محدودیت کالری؟ |
دریافت چربی | دریافت میوه و سبزی | دریافت چربی اشباع و ترانس | چالشها | چکیده |
بسیار
کمکربوهیدرات |
رژیم غذایی اتکینز | خیر | نامحدود | بسیار محدود | نامحدود ولی توصیه نمیشود | نیازمند پایش کتون ادرار است | پیامدها یا دادههای درازمدت یا بیمارمحور ندارد؛ ممکن است سطح تریگلیسیرید و HDL را بهبود بخشد؛ مناسب برای کاهش وزن در کوتاهمدت |
کمکربوهیدرات/شاخص قندی پایین | رژیم غذایی ساوتبیچ، زون، شوگر باسترز! | خیر | نامحدود | محدود | محدود | نیازمند آگاهی در مورد شاخص قندی است | اصول منطقی بدون دادههای فراوان بیمارمحور |
بسیار کمچربی | رژیم غذایی اونیش | خیر | کمتر از ۱۰ کل کالری دریافتی | رژیم مبتنی بر گیاهخواری | صفر | مدیتیشن
(meditation)، رژیم گیاهخواری و ترک سیگار نیز در این برنامه گنجانده شده است. |
بهبود خونرسانی قلبی و کاهش علایم؛ رژیم بسیار سختگیرانه، سطح HDL را میکاهد. |
رژیم مدیترانهای | ــ | خیر | نامحدود | نامحدود | محدود | پرهزینه، محدود در برخی جمعیتها به دلیل فقدان تولید یا منابع اسیدهای چرب | دادههای مرگ و میر عالی، ولی محدودیت جمعیتهای مورد مطالعه |
راهکارهای انجمن قلب آمریکا | ــ | بلی | نامحدود | نامحدود | چربی اشباع: کمتر از ۷ از کل کالری دریافتی؛
چربی ترانس: کمتر از ۱ از کل کالری دریافتی |
راهکارهای آن بسیار گسترده است | مشابه رژیم TLC ولی تاکید بیشتر روی کاهش خطر کلی قلبیـعروقی و ارتقای سلامت مردم |
HDL= لیپوپروتئین پرچگال ؛ TLC= تغییرات درمانی در سبک زندگی. |
پیامدهای بیمارمحور
هیچ مطالعهای در مورد رژیمهای کمکربوهیدرات، پیامدهای بیمارمحور را بررسی نکرده است.
جدول۲. ترکیبات اصلی رژیم مدیترانهای |
غذاهای گیاهی (مثل میوهجات، سبزیجات، انواع نان، غلات، سیبزمینی، حبوبات، آجیل) غذاهای کشت شده محلی با حداقل فرآوری انواع ماهی و ماکیان مصرف کم گوشت قرمز تا ۴ تخممرغ کامل در هفته مقدار متوسط از محصولات لبنی روغن زیتون به عنوان منبع اصلی چربی دسر عمدتا از میوههای تازه |
رژیمهای بسیار کمچرب
رژیمهای بسیارکمچرب در واکنش به ارتباطی که میان دریافت خوراکی چربیهای اشباع و آترواسکلروز کرونری مطرح است، به وجود آمدند. این رژیمها به طور معمول، میزان دریافت چربی غذایی را به سطوحی بسیار پایینتر از مقادیر رژیمهای سنتی کمچربی محدود میکنند. از این میان، رژیمی که بهتر از همه مطالعه شده، رژیم غذایی اونیش است که نوعی رژیم غذایی گیاهخواری را با دریافت چربی به میزان ۱۰ از کل کالری دریافتی ادغام کرده است. همچنین ورزش، مدیتیشن (meditation) (2-1 ساعت در روز) و ترک سیگار نیز در این برنامه ادغام شده است. به گروههای مورد مطالعه که از این رژیم استفاده میکردند، توصیه میشد که مصرف الکل و کافئین را نیز ترک کنند.
پیامدهای بیماریمحور
یافتههای مطلوب در مطالعات آزمایشی، انگیزهای برای ارزیابی درازمدت رژیم غذایی اونیش بود. همه شرکت کنندگان، مردان مبتلا به بیماری شریان کرونر (CAD) بودند. مطالعه آزمایشی سه هفتهای اولیه، کاهشی در سطوح کلسترول تام و گرایشی به سمت بهبود کسر تخلیه(EF) قلبی نشان داد. با این حال، سطوح HDL تا ۲۰ کاهش یافت. یک کارآزمایی تصادفی شده شاهددار پنج ساله روی ۴۸ بیمار با بیماری کرونری اثباتشده با آنژیوگرافی، نشان داد که این رژیم سطح LDL را تقریبا تا ۲۰ کاهش داده است. سطوح تریگلیسرید و HDL بدون تغییر بودند. رژیمگیرندگان در مقایسه با گروه شاهد که تغییری از نظر وزن نداشتند، به طور متوسط kg 8/5 از وزن بدن خود را از دست دادند. خونرسانی میوکارد در گروه مداخله، با میانگین بهبود تنگی عروقی به میزان ۸ در مقایسه با ۲۷ تشدید تنگی در گروه شاهد، بهتر شد.
پیامدهای بیمارمحور
شرکتکنندگان در مطالعه که از رژیم اونیش استفاده میکردند، در مدت یک سال به میزان ۹۱ و در مدت پنج سال به میزان ۷۲ کاهش در علایم آنژین داشتند. گروه شاهد، ۱۸۶ افزایش در علایم آنژین را در مدت یک سال و ۳۶ کاهش را در مدت پنج سال تجربه کردند. این کاهش در مدت پنج سال، به میزان بالاتر جراحی بایپس و آنژیوپلاستی در گروه شاهد قابل انتساب بود.
رژیم مدیترانهای
رژیم مدیترانهای برای اولین بار زمانی مورد توجه قرار گرفت که مطالعه ۷ کشوری(۱) در یک همگروه از جزیره کرت نشان داد که میزان مرگومیر قلبیـعروقی این رژیم علیرغم سطوح بالای دریافت چربی غذایی (۴۰ – ۳۵ از کل کالری دریافتی) کم است. با وجودی که این رژیم، نمونههای تجاری متعددی دارد، از چند ترکیب عمده تشکیل شده است (جدول ۲).
پیامدهای بیماریمحور
پیامدهای بیماریمحور مطالعات مربوط به رژیم مدیترانهای، نتایج مختلفی داشتهاند. چندین کارآزمایی بهبود در سطوح LDL ،HDL، CRP و انسولین را در افراد استفادهکننده از این رژیم نشان دادهاند. با این حال سایر مطالعات، بهبود اندکی را در این نشانگرها نشان دادهاند. این شکاف ناشی از عدم همخوانی میان نتایج مطالعات از منظر پیامدهای بیماریمحور، با شواهد قوی بیمارمحور جبران شده است.
پیامدهای بیمارمحور
رژیم مدیترانهای به طور گستردهای از نظر نقش آن در کاهش و پیشگیری از بیماری کرونری مورد ارزیابی قرار گرفته است. این تمرکز بر پیامدهای بیمارمحور، این رژیم را از سایر رژیمها که بر پیامدهای بیماریمحور متمرکزند، متمایز میکند. مطالعه قلب رژیم لیون(۲) یک کارآزمایی تصادفی شده شاهددار آیندهنگر روی ۳۰۰ بیمار است که اثربخشی رژیم مدیترانهای را در پیشگیری ثانویه از بیماری کرونری مورد ارزیابی قرار داده است. شرکت کنندگان در گروه رژیم مدیترانهای، مکمل آلفا-لینولئیک اسید را که یک منبع معمول اسیدهای چرب امگا-۳ است، دریافت کردند. آنهایی که در گروه شاهد بودند، تحت یک رژیم استاندارد کمچربی قرار گرفتند.
پس از ۲۷ ماه، دو گروه از نظر سطوح لیپیدهای خون، فشار خون یا شاخص توده بدن تفاوت معنیداری نداشتند. با این حال، گروه رژیم مدیترانهای به میزان ۷۳ کاهش خطر نسبی (RR) از نظر انفارکتوس میوکارد کشنده و غیرکشنده و ۷۰ کاهش خطر نسبی از نظر مرگومیر کلی داشت. همچنین کاهش معنیداری در خطر نسبی از نظر این پیامدهای اصلی وجود داشت: آنژین، سکته مغزی، نارسایی قلبی، آمبولی ریه و ترومبوز وریدی عمقی. این یافتهها مستقل از سطوح کلسترول تام، فشار خون سیستولی، جنسیت مذکر و استفاده از آسپیرین بود. سطوح سرمی بالای آلفاـلینولئیک اسید با پیامدهای بهتری همراهی داشت. پس از ۴۶ ماه، پایبندی به رژیم غذایی بیش از ۷۰ بود.
نتایج مشابهی در کارآزمایی GISSI(۱) یافته شد که نشان میداد درمان تکمیلی با اسیدهای چرب چنداشباعنشده ۳-n (روغن ماهی) پس از انفارکتوس مغزی، خطر انفارکتوس مجدد، سکته مغزی و مرگ را تا ۱۰ کاهش میدهد. تفاوت میان گروهها ظرف ۳ ماه از شروع مطالعه خودنمایی کرد. مطالعه دیگری، کاهش میزان انفارکتوس قلبی را در بیماران پرخطر به دنبال استفاده از رژیم مدیترانهای همراه با درمان تکمیلی با دانه سویا و روغن تخم خردل نشان داد. این یافتهها نشان میدهند که امکان ایجاد منافع رژیم مدیترانهای بدون استفاده سختگیرانه از غذاهای محلی مدیترانهای مقدور است. مکانیسم این کاهش خطر نامعلوم است ولی برخی مطالعات، بروز کاهش در میزان التهاب در اثر مصرف چربیهای تکاشباعنشده و چنداشباعنشده و نیز افزایشی در سطوح HDL را مطرح کردهاند.
اولین مطالعه آمریکایی در مورد رژیم مدیترانهای به عنوان بخشی از «مطالعه رژیم غذایی و سلامت موسسات ملی سلامت» انتشار یافت. این مطالعه یک همراهی معکوس میان پایبندی به رژیم مدیترانهای و میزانهای بیماری قلبیـعروقی، سرطان و مرگ و میر کلی نشان داد. این آثار در بیمارانی که سیگار میکشیدند، بیشتر از بقیه بود. نتایج این کارآزمایی، بررسیهای بیشتر با رویکرد تصادفیشده شاهددار را ایجاب میکنند.
اجرای رژیم مدیترانهای در ایالات متحده چالشهای متعددی را پیش میکشد که از آن جمله میتوان به هزینه زیاد مصرف میوه و سبزیجات در مقایسه با غذاهای فرآوری شده ارزان اشاره کرد.
راهکارهای غذایی AHA
هدف راهکارهای غذایی انجمن قلب آمریکا (AHA) در سال ۲۰۰۶، ادغام چندین مداخله غذایی و سبک زندگی است (جدول ۳). این راهکارها مورد مطالعه قرار نگرفتهاند ولی بسیاری از توصیههای بیمارمحور شامل افزایش دریافت میوهجات، سبزیجات، چربیهای سالم و فیبرهای غذایی را با هم ترکیب کردهاند. مصرف محدود نمک، شکر و چربی ترانس نیز جزء اساسی این راهکارهاست. بسیاری از رژیمهای غذایی شامل رژیم TLC(2) (تغییرات درمانی در سبک زندگی) که توسط موسسه ملی قلب، ریه و خون انتشار یافته، این راهکارها را اجرا میکنند. این راهکارها، فهرستی نسبتا کامل از رژیمهای غذایی ابتکاری را که بیماران میتوانند به صورت گام به گام از آنها استفاده کنند، در اختیار پزشکان قرار میدهند.
پیادهسازی
ارایه مشاوره اثربخش غذایی با توجه به محدودیتهای یک ویزیت سرپایی معمول، امری دشوار است. دانش بالینی درباره رژیمهای غذایی تجاری محبوب در میان مردم، ارایه توصیههای اختصاصی بدون تورش را به بیماران سادهتر میکند. با اینکه همه رژیمهای مورد بحث در این مقاله، تا حدی از منافع بیماریمحور برخوردارند، منافع بیمارمحور آنها محدودتر است. هیچ یک از رژیمهای غذایی، بدتر شدن چشمگیر پیامدهای بیماران را نشان نداده است. مشاوره با متخصص تغذیه را باید برای بیمارانی که بیماریهای همراه قابل توجهی دارند و رژیم محدودکننده در آنان ممکن است منجر به عوارض شود، در نظر گرفت.
جدول۳. مداخلات سبک زندگی مربوط به انجمن قلب آمریکا | ||
مداخله | پروفایل چربی را بهتر میکند؟ | میزان موربیدیته و/ یا مرگ و میر را بهتر میکند؟ |
برای دستیابی به یک رژیم کمکالری (برای کاهش وزن)، میزان کالری دریافتی را محاسبه کنید | بلی | بلی |
ورزش هوازی را تا ۳۰ دقیقه یا بیشتر در اغلب روزها افزایش دهید؛ برای کاهش وزن تا ۶۰ دقیقه افزایش دهید | بلی | بلی |
مصرف میوهها و سبزیجات تازه ( نه آبمیوه) را افزایش دهید | بلی | بلی |
مصرف غلات کامل و دیگر غذاهای دارای فیبر زیاد را افزایش دهید | بلی | نامعلوم |
درمان تکمیلی با استانول گیاهی را مدنظر قرار دهید | بلی | نامعلوم |
دو بار در هفته، ماهی روغنی مصرف کنید | بلی | بلی |
مصرف چربیهای سالم (مثلا روغن زیتون، روغن کانولا، انواع آجیل) را افزایش دهید | بلی | بلی |
افرادی که ماهی نمیخورند از مکمل اسیدهای چرب امگا-۳ استفاده کنند | بلی | نامعلوم |
اسیدهای چرب اشباع و ترانس را محدود کنید | بلی | بلی |
مصرف نمک را به ۲ گرم در روز محدود کنید | خیر | بلی (در افراد با پرفشاری خون) |
مصرف شکر را محدود کنید | بلی | نامعلوم |
وقتی بیرون از منزل غدا میخورید، مراقب باشید | نامعلوم | نامعلوم |
جدول۴. پیامدهای قلبیـ عروقی برخی از رژیمهای منتخب | ||||||
نوع رژیم غذایی | LDL | HDL | تریگلیسریدها | حوادثقلبیـ عروقی | BMI | قدرت شواهد برایپیامدهای قلبیـعروقی |
بسیار کمکربوهیدرات | بدون تغییر | افزایش | کاهش | دادهای وجود ندارد | کاهش | C |
کمکربوهیدرات/شاخص قندی پایین | بدون تغییر | بدون تغییر | بدون تغییر | دادهای وجود ندارد | کاهش | C |
بسیار کمچربی | کاهش | کاهش | کاهش | کاهش | کاهش | B |
رژیم مدیترانهای | کاهش/ بدون تغییر | افزایش | کاهش | کاهش | بدون تغییر | A |
راهکارهای انجمن قلب آمریکا | کاهش | افزایش | بدون تغییر | دادهای وجود ندارد | کاهش | C* |
BMI= شاخص توده بدن؛ HDL= لیپوپروتئین پرچگال ؛ LDL= لیپوپروتئین کمچگال.
A= شواهد بیمارمحور قطعی با کیفیت مطلوب؛ B= شواهد بیمارمحور غیرقطعی یا با کیفیت محدود؛ C= اجماع، شواهد بیماریمحور، طبابت رایج، عقیده صاحبنظران. * بر مبنای شواهذ ترکیبی از مداخلات ترکیبی. |
بررسی دادههای مربوط به پیامدهای بیماران نشان میدهد که رژیمهایی که غنی از میوهجات، سبزیجات و اسیدهای چرب سالم هستند و دریافت چربی اشباعشده را محدود میکنند، به بهترین پیامدها منجر میشوند (جدول ۴). راهکارهای AHA اغلب این توصیهها را بدون محدودیتهای شدید غذایی به کار میبندند. یک رویکرد چند مرحلهای متناسب با شرایط هر بیمار، شامل یک یا دو مداخله به فاصله هر ۶-۳ ماه، میتواند راهی موثر برای استفاده از این راهکارها باشد.