* دقت کنیم چیزی که یاد میگیریم علمی درست و رو به رشد باشه نه مباحثی که در فضاهای مجازی به صورت غیر علمی گفته میشه خصوصا در مورد ورزش و سلامتی، پس با مقالات من در دکتر آس همراه باش *
علت کم و زیاد شدن وزن
اریش فروم، روانشناس اجتماعی، با پیشگویی که بدن ما فوقالعاده باهوش است، حرفهای را به وجود آورد. اکنون می آموزیم که آنها همچنین به طرز باورنکردنی پاسخگو هستند، اگرچه ممکن است در نگاه اول اینطور به نظر نرسد. آنها به شیوه زندگی ما، آنچه می خوریم، چقدر می خوریم، با آنها چه می کنیم و هر روز با آنها چه می کنیم، پاسخ می دهند. و همه ما الگوی رفتاری داریم که بدنمان تفسیر می کند و از آن استفاده می کند تا شکل مناسبی را که با نیازهایمان مطابقت داشته باشد، هر شکلی که باشد، به خود بگیرد.
در حالی که بسیاری از رفتارهای روانشناختی اجتماعی ما بین دو افراطی به نام طبیعت و تربیت در نوسان است، بدن ما ترکیب کاملی از این دو است. به عنوان مثال، اگر شما یک دونده هستید و مسافت های جدی را طی می کنید و اغلب، بدن شما تمام وزنی را که می تواند کاهش می دهد. از ذخایر چربی استفاده میکند و ماهیچهای را که حمل میکند ساده میکند، بنابراین لازم نیست در حین دویدن وزن اضافی را با خود حمل کنید و این روند را آسانتر و کمهزینهتر میکند. اگر در یک سایت ساختمانی کار می کنید یا وزنه های سنگینی را در باشگاه بلند می کنید، بدن شما برای مقابله با این بار عضله بزرگتر می شود و این کار را دقیقاً با همان هدف انجام می دهد – برای انطباق با نیازهای سبک زندگی و مصرف انرژی به همان اندازه. در این فرآیند امکان پذیر است. خودش تغییر می کند تا نیازهای روزانه شما را برآورده کند.
در حال حرکت، خود را برای کاری که از آن میخواهید بهینه میکند.
پس منطقی است که اگر شغل اداری داشته باشید و بیشتر وقتتان را جلوی صفحه نمایش بگذرانید، اما طوری غذا بخورید که انگار یک بدنساز یا دونده هستید، بدن شما به حالت ذخیره سازی میرود و ذخایر چربی ایجاد میشود. در صورت نیاز به آنها همین امر در مورد ماهیچهها نیز صدق میکند – اگر در فعالیتهای روزانهتان به آنها نیاز نداشته باشید، آنها را نخواهید داشت، بدن هیچ چیزی نمیسازد زیرا نیازی نیست. به همین دلیل است که ما ورزش میکنیم – بدن خود را در شرایطی قرار میدهیم که برای آنها راحت نیست تا آنها را مجبور کنیم شکل متفاوتی به خود بگیرند و در آینده در انجام کارهای مشابه راحتتر باشند.
هر کاری که انجام میدهید، هنگامی که در هر نوع الگوی قرار میگیرید – بدن شما ابتدا پاسخ میدهد و پس از رسیدن به سطحی که با آن راحت است، بهینه میشود. بنابراین اگر به یک پلاتو برخورد کردید، کاری که باید انجام دهید این است که تمرینات، میزان مصرف غذا یا هر دو را تغییر دهید. برای خارج شدن از فرآیند بهینهسازی بدنتان باید همه چیز را تکان دهید یا بهتر است در وهله اول از ماندن در یک روال برای مدت طولانی خودداری کنید.
غذا، غذای باشکوه چطور؟
خوب، مهم این است که چه چیزی می خوریم، بلکه به میزان خوردن ما نیز مربوط می شود. به عنوان مثال، ما میتوانیم منحصراً بیکن با پوشش شکلاتی بخوریم، و بدن ما آنچه را که نیاز دارد میگیرد و سلولهای چربی را با باقیمانده پر میکند. اگر سوخت کافی برای انجام وظایفی که باید انجام دهیم دریافت نکنیم، مستقل از انتخاب های غذایی خود وزن کم می کنیم، به همین دلیل است که می توانیم با “رژیم شکلاتی” یا “رژیم غذایی مک دونالد” وزن کم کنیم. برعکس، اگر بیشتر از نیاز بدنمان بخوریم، می توانیم مقدار زیادی غذای سالم و کم چرب و کم کالری بخوریم و همچنان وزن خود را افزایش دهیم.
غذا خوردن ناسالم لزوماً منجر به افزایش وزن نمی شود، زیاده روی در غذا خوردن منجر به افزایش وزن می شود، اما منجر به بدن ناسالم و سوء تغذیه و انواع مسائل دیگر می شود. بدون پروتئین کافی در رژیم غذایی ما نیز نمیتوانیم عضلهای درست کنیم. همیشه باید در نظر داشته باشیم که آنچه می خوریم در نهایت به معنای واقعی کلمه ما می شود، زیرا آنچه می خوریم به عنوان ماده ساختمانی برای سلول ها و بافت هایی که دائماً رشد می کنیم استفاده می شود.
بدن ما طوری طراحی شده است که با هر کاری که انجام میدهیم سازگار باشد و اگر کاری را برای مدت طولانی انجام دهیم راهی برای بهینهسازی و مصرف منابع کمتر و کمتری برای هر بار انجام آن پیدا میکند. به هر حال، این کاری است که قرار است انجام دهد – بهترین شانس بقا را با صرفه جویی تا آنجا که می تواند در ذخیره ها به ما بدهد.
آنقدر روی این کار متمرکز است که حتی زمانی که مقدار خطرناکی از آن را ذخیره می کند، هیچ مکانیسمی برای جلوگیری از انجام آن وجود ندارد. از نظر تاریخی، غذا همیشه چیزی بود که ما باید برای آن واقعاً سخت کار می کردیم. رسیدن به آن سخت بود و مطمئناً چیزی نبود که ما در آن زیاده روی کنیم. بنابراین بدن ما آن را ارزشمند می داند. از نظر بدن همه غذاها با ارزش هستند و نباید هدر بروند. این نوعی منطق است که در گذشته به ما کمک می کرد زنده بمانیم.
وقتی نوبت به برقراری ارتباط با بدن ما میرسد، همیشه یک گفتوگو است، با این تفاوت که نمیتوانیم فقط به بدن خود بگوییم که چه کاری انجام دهد، بلکه باید آن را آموزش دهیم و به او نشان دهیم که چه چیزی از او انتظار میرود. ما باید به آن نشان دهیم که چه مقدار غذا در دسترس است، نه خیلی زیاد اما نه خیلی کم – بنابراین آن را در انبار اضطراری نترسانیم.
ما باید به آن مقدار متوسطی ورزش کنیم یا یک سبک زندگی فعال را از هر راه دیگری پیش ببریم تا به شکلی که میخواهیم باشیم، نه شکلی که تکامل ما را مجبور به داشتن آن میکند. بدن ما زمانی که کار می کند خوشحال تر است. در نهایت همه چیز به احترام متقابل مربوط می شود.
به بدن خود احترام بگذارید و آنچه را که نیاز دارد به او بدهید و به درخواست های شما احترام بگذارد و هر زمانی که به آن نیاز دارید آنچه را که می خواهید انجام دهید.
سوالات متداول علت کم و زیاد شدن وزن
مهمترین علتهای کم شدن وزن
1. رژیم غذایی ناسالم یا کمبود مواد غذایی مهم مانند پروتئین، ویتامین و مواد معدنی ۲. استرس و اضطراب ۳. بیماریهای مزمن مانند سرطان، دیابت یا بیماریهای گوارشی ۴. مصرف مواد مخدر یا الکل ۵. فعالیت بدنی زیاد بدون مصرف کافی مواد غذایی ۶. عوارض داروها یا درمانهای دیگر ۷. اختلالهای روانی مانند اضطراب یا افسردگی ۸. عوامل محیطی مانند بیماریهای عفونی یا آلرژیها ۹. مشکلات گوارشی مانند دیسپپسیا یا مشکلات جذب مواد غذایی ۱۰. مشکلات تغذیهای در کودکان مانند انتخاب غذاهای ناسالم یا مشکلات در مصرف غذا
مهمترین علتهای زیاد شدن وزن
1. مصرف زیاد مواد غذایی با انرژی بالا مانند چربی و قند ۲. کمتحرکی و کمبود فعالیت بدنی ۳. استفاده از داروهایی که ممکن است منجر به افزایش وزن شوند، مانند داروهای ضد افسردگی یا داروهای هورمونی ۴. اختلالات هورمونی مانند هایپوتیروئیدیسم یا سندرم تخمدان پلیکیستیک ۵. عوامل ژنتیکی و میراثی ۶. مشکلات روانی مانند اضطراب یا افسردگی که منجر به افزایش مصرف غذا میشود ۷. محیطهایی که تشویق به مصرف غذاهای ناسالم و پرکالری میکنند، مانند محیط کار یا محیط خانه ۸. بیماریهای مزمن مانند دیابت، بیماریهای قلبی و عروقی، و بیماریهای تنفسی ۹. مصرف زیاد الکل ۱۰. مشکلات خواب و کمبود استراحت کافی
ساده ترین روشهای کم کردن وزن
ساده ترین روشهای کم کردن وزن عبارتند از: ۱. تغییر رژیم غذایی: مصرف کمتر مواد غذایی با انرژی بالا مانند چربی و قند و افزایش مصرف مواد غذایی سالم مانند سبزیجات و میوهها. ۲. افزایش فعالیت بدنی: انجام تمرینات ورزشی منظم مانند پیاده روی، دویدن یا شنا کردن. ۳. کنترل اندازه قسمتهای غذا: کنترل اندازه و سهمیهبندی وعدههای غذایی به منظور کاهش مصرف کالری. ۴. مصرف کافی آب: مصرف آب به میزان کافی کمک به کاهش وزن و افزایش سلامتی بدن میکند. ۵. خواب کافی: استراحت کافی و خواب به موقع کمک به کاهش استرس و مصرف غذای زیاد میکند. ۶. کاهش مصرف مواد شیرین کننده و نوشیدنیهای شیرین. ۷. انجام تمرینات تنفسی و آرامش بخش مانند یوگا و مدیتیشن. ۸. مصرف غذاهای پرفیبر و پرآب مانند سبزیجات و میوهها. ۹. مصرف وعدههای غذایی کوچک و متناوب به جای وعدههای بزرگ و چند وعده. ۱۰. مشاوره با یک متخصص تغذیه یا پزشک برای راهنمایی در مورد رژیم غذایی و فعالیت بدنی مناسب.
ساده ترین روشهای اضافه کردن وزن
ساده ترین روشهای اضافه کردن وزن عبارتند از: ۱. افزایش مصرف کالری: افزایش مصرف مواد غذایی با انرژی بالا مانند چربیها، پروتئینها و کربوهیدراتهای پیچیده. ۲. افزایش مصرف پروتئین: مصرف مواد غذایی حاوی پروتئین مانند گوشت، ماهی، مرغ، تخم مرغ، لبنیات و محصولات سویا. ۳. تغذیه منظم: تاکید بر سه وعده غذایی اصلی و دو تا سه وعده میانوعده. ۴. مصرف مواد غذایی با کالری بالا: مصرف مواد غذایی با کالری بالا مانند مغزها، خشکبارها، روغنها و محصولات لبنی. ۵. تمرینات مقاومتی: انجام تمرینات مقاومتی مانند وزنهبرداری و تمرینات تقویتی برای افزایش جریان خون و ساخت عضلات. ۶. مصرف مکملهای تغذیهای: مصرف مکملهای پروتئین، کربوهیدرات و چربیها به عنوان تکمیل کننده رژیم غذایی. ۷. استراحت کافی: استراحت و خواب کافی برای بهبود رشد و ترمیم بافتهای بدن. ۸. مشاوره با یک متخصص تغذیه یا پزشک برای راهنمایی در مورد رژیم غذایی و تمرینات مناسب برای افزایش وزن.سادهترین روشهای اضافه کردن وزن شامل موارد زیر میباشد: ۱. افزایش مصرف کالری: افزایش مصرف مواد غذایی با انرژی بالا مانند مغزها، روغنها، مواد غذایی پروتئینی و کربوهیدراتهای پیچیده. ۲. تغذیه منظم: مصرف وعدههای غذایی منظم و متعادل در طول روز به منظور افزایش وزن. ۳. افزایش مصرف پروتئین: مصرف مواد غذایی حاوی پروتئین بالا مانند گوشت، ماهی، مرغ، تخم مرغ، لبنیات و محصولات سویا. ۴. تمرینات مقاومتی: انجام تمرینات ورزشی مقاومتی مانند وزنهبرداری و تمرینات تقویتی برای افزایش جریان خون و رشد عضلات. ۵. مصرف مواد غذایی با کالری بالا: مصرف مواد غذایی با کالری بالا مانند مواد شیرینکننده، مغزها، مغزهای خشک، موز، آووکادو و غذاهای چرب و پرکالری. ۶. مصرف مکملهای غذایی: مصرف مکملهای غذایی مانند پودر پروتئین، مکملهای ویتامینی و مکملهای معدنی. ۷. خواب کافی: استراحت و خواب کافی برای رشد عضلات و افزایش وزن. ۸. مشاوره با یک تغذیهشناس یا پزشک: مشاوره با یک تغذیهشناس یا پزشک برای بررسی رژیم غذایی و فعالیت بدنی مناسب برای افزایش وزن.
بدترین و شایعترین روشهای کاهش وزن
بدترین و شایعترین روشهای کاهش وزن شامل موارد زیر میباشد: ۱. رژیمهای غذایی افراطی: رژیمهای غذایی کمکالری یا رژیمهای غذایی افراطی که ممکن است باعث کاهش وزن سریع شوند، اما معمولاً باعث افزایش وزن مجدد و اختلالات متابولیکی میشوند. ۲. مصرف داروهای کاهش وزن بدون نظر پزشک: مصرف داروهای کاهش وزن بدون نظر پزشک میتواند به عوارض جانبی جدی مانند اختلالات قلبی، اضطراب، افسردگی و اختلالات گوارشی منجر شود. ۳. تنفس آزاد: انجام تمرین تنفسی بدون نظر متخصص میتواند به عوارض جانبی مانند اختلالات تنفسی و اضطراب منجر شود. ۴. مصرف مکملهای غیرمجاز: مصرف مکملهای غیرمجاز بدون نظر پزشک میتواند به عوارض جانبی مانند اختلالات کلیوی، اختلالات قلبی و اختلالات گوارشی منجر شود. ۵. تنفس در آب: انجام تمرین تنفسی در آب بدون نظر متخصص میتواند به عوارض جانبی مانند اختلالات تنفسی و اختلالات قلبی منجر شود. ۶. استفاده از دستگاههای لاغری بدون نظر پزشک: استفاده از دستگاههای لاغری بدون نظر پزشک میتواند به آسیبهای جدی مانند آسیب به عضلات، استخوانها و بافتهای نرم منجر شود. ۷. روشهای جراحی غیرمجاز: انجام عمل جراحی برای کاهش وزن بدون نظر پزشک میتواند به عوارض جانبی جدی مانند عفونت، خونریزی و آسیب به اعضای داخلی منجر شود. بهترین روش برای کاهش وزن، مشاوره با یک پزشک یا تغذیهشناس و انجام تغییرات سالم در رژیم غذایی و فعالیت بدنی منظم میباشد.
بدترین و شایعترین روشهای افزایش وزن
بدترین و شایعترین روشهای افزایش وزن شامل موارد زیر میباشد: ۱. مصرف غذاهای ناسالم: مصرف غذاهای پرچرب، پرشکر و پرنمک ممکن است باعث افزایش وزن و افزایش ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی و دیابت شود. ۲. مصرف مکملهای غیرمجاز: مصرف مکملهای غیرمجاز بدون نظر پزشک میتواند به عوارض جانبی مانند اختلالات کلیوی، اختلالات قلبی و اختلالات گوارشی منجر شود. ۳. تنفس آزاد: انجام تمرین تنفسی بدون نظر متخصص ممکن است به عوارض جانبی مانند اختلالات تنفسی و اضطراب منجر شود. ۴. مصرف داروهای افزایش وزن بدون نظر پزشک: مصرف داروهای افزایش وزن بدون نظر پزشک ممکن است به عوارض جانبی مانند اختلالات هورمونی و اختلالات گوارشی منجر شود. ۵. تنفس در آب: انجام تمرین تنفسی در آب بدون نظر متخصص ممکن است به عوارض جانبی مانند اختلالات تنفسی و اختلالات قلبی منجر شود. ۶. مصرف الکل: مصرف زیاد الکل ممکن است باعث افزایش وزن و افزایش ریسک ابتلا به بیماریهای کبدی و قلبی-عروقی شود. ۷. رژیمهای غذایی نامتناسب: رژیمهای غذایی نامتناسب که منجر به افزایش وزن بدون رسیدن به تغذیه سالم میشوند. بهترین روش برای افزایش وزن، مشاوره با یک پزشک یا تغذیهشناس و انجام تغییرات سالم در رژیم غذایی و فعالیت بدنی منظم میباشد.
علمی ترین روشهای کاهش وزن
علمیترین روشهای کاهش وزن شامل موارد زیر میباشد: ۱. رژیم غذایی مناسب: مشاوره با یک تغذیهشناس و انجام تغییرات در رژیم غذایی به منظور کاهش مصرف کالری، افزایش مصرف مواد غذایی سالم و متوازن و کنترل اندازه قسمتهای غذا. ۲. فعالیت بدنی منظم: انجام تمرینات ورزشی منظم به منظور افزایش سوخت و ساز بدن و سوزاندن اضافی کالریها. ۳. مشاوره با پزشک یا متخصص تغذیه: مشاوره با یک پزشک یا تغذیهشناس برای طراحی یک برنامه کاهش وزن مناسب و ایمن. ۴. کنترل استرس: مدیریت استرس و اضطراب به منظور کاهش مصرف غذا به دلیل استرس و اضطراب. ۵. خواب کافی: انجام تمرینات منظم و ایجاد روال خواب منظم به منظور بهبود سیستم متابولیسم و کاهش استرس. ۶. مدیریت مصرف کالری: محاسبه مصرف کالریها و کنترل مصرف غذا به منظور خلق یک تعادل بین مصرف و سوزاندن کالری. ۷. مصرف مواد غذایی سالم: افزایش مصرف مواد غذایی سالم، مانند میوه، سبزیجات، ماهی، مغزهای روغنی و محصولات کامل غلات. ۸. تغییر رفتارهای غذایی: آموزش به رفتارهای غذایی سالم و کنترل مصرف غذا به دلیل احساسات ناگوار. مهمترین نکته این است که قبل از شروع هر برنامهی کاهش وزن، بهتر است با پزشک یا تغذیهشناس مشورت کنید تا برنامهای مناسب و ایمن برای خودتان ترتیب دهید.
علمی ترین روشهای افزایش وزن
علمیترین روشهای افزایش وزن شامل موارد زیر میشود: ۱. افزایش مصرف کالری: برای افزایش وزن باید مصرف کالریهای بیشتر از مصرف کالریهای مورد نیاز بدن را داشت. این میتواند از طریق افزایش مقدار غذا یا افزایش مصرف مواد غذایی با کالری بالا مثل مواد غذایی پروتئینی، کربوهیدراتها و چربیها انجام شود. ۲. تمرینات مقاومتی: انجام تمرینات مقاومتی مانند وزنهبرداری و تمرینات تقویتی برای افزایش جریان خون به عضلات و افزایش حجم عضلات بدن موثر میباشد. ۳. مصرف مواد غذایی سالم: افزایش مصرف مواد غذایی سالم و غنی از مواد مغذی مانند میوهها، سبزیجات، مغزهای روغنی، ماهی، محصولات لبنی و محصولات کامل غلات. ۴. مشاوره با تغذیهشناس: مشاوره با تغذیهشناس برای طراحی یک برنامه غذایی مناسب و افزایش وزن به صورت سالم و متوازن. ۵. مدیریت استرس: مدیریت استرس و اضطراب به منظور جلوگیری از افزایش مصرف غذا به دلیل استرس و اضطراب. ۶. خواب کافی: ایجاد روال خواب منظم به منظور بهبود سیستم متابولیسم و افزایش وزن به صورت سالم. مهمترین نکته این است که قبل از شروع هر برنامهی افزایش وزن، بهتر است با پزشک یا تغذیهشناس مشورت کنید تا برنامهای مناسب و ایمن برای خودتان ترتیب دهید.
جدیدترین روشهای کاهش و افزایش وزن
جدیدترین روشهای کاهش و افزایش وزن شامل موارد زیر میشود: جدیدترین روشهای کاهش وزن: ۱. رژیم غذایی مخصوص: استفاده از رژیمهای غذایی مخصوص که بر اساس نیازهای فرد و وضعیت سلامتی او طراحی شدهاند. این رژیمها معمولاً شامل مصرف مواد غذایی کمکالری، با اندازهگیری دقیق میزان کالریهای مصرفی میشود. ۲. تمرینات با وزن بدن: تمرینات مختلفی که بیشتر بر اساس وزن بدن انجام میشوند و میتوانند بهبود متابولیسم و سوخت سوزی چربی را تسهیل کنند. ۳. استفاده از فناوری: استفاده از دستگاههای هوشمند و برنامههای کاربردی برای رصد و کنترل مصرف کالری و فعالیتهای ورزشی. جدیدترین روشهای افزایش وزن: ۱. مصرف مکملهای تغذیه: استفاده از مکملهای تغذیه مخصوص افرادی که مشکلی در افزایش وزن دارند، مثل پودر پروتئین، مکملهای چربی و کربوهیدرات. ۲. تمرینات مقاومتی: انجام تمرینات مقاومتی با استفاده از وزنهها و تجهیزات ورزشی مناسب برای افزایش حجم عضلات و وزن. ۳. مشاوره تغذیه: مشاوره با تغذیهشناس برای طراحی برنامه غذایی مناسب و تنظیم مصرف کالری برای افزایش وزن به صورت سالم. این روشها ممکن است بر اساس نیازها و وضعیت فرد متفاوت باشند، بنابراین مشاوره با پزشک یا تغذیهشناس قبل از شروع هر برنامهای حائز اهمیت است.
عوارض جراحی برای کاهش و افزایش وزن
عوارض جراحی برای کاهش و افزایش وزن ممکن است بسته به نوع جراحی و وضعیت فرد متفاوت باشند. در ادامه به برخی از عوارض شایع جراحیهای کاهش و افزایش وزن اشاره میکنم: عوارض جراحی کاهش وزن: ۱. عوارض جراحی: هر نوع جراحی ممکن است به عوارض مربوط به جراحی مانند عفونت، خونریزی، ترومبوز و غیره منجر شود. ۲. نقصهای تغذیهای: پس از جراحی میتواند مشکلاتی مانند نقص ویتامینها و مواد معدنی، کمبود پروتئین یا مشکلات گوارشی ایجاد شود. ۳. تغییر در الگوی زندگی: پس از جراحی کاهش وزن، الگوی زندگی شخص ممکن است تغییر کند و نیاز به تغییرات رفتاری و تغذیهای دائمی داشته باشد. عوارض جراحی افزایش وزن: ۱. افزایش وزن نامتوازن: در برخی موارد، افزایش وزن به صورت نامتوازن و با افزایش چربی بدنی ممکن است به عوارض مانند افزایش کلسترول خون، بیماریهای قلبی-عروقی و دیابت منجر شود. ۲. عوارض جراحی: جراحیهای افزایش وزن نیز ممکن است به عوارض مربوط به جراحی مانند عفونت، خونریزی، ساییدگی زخم و غیره منجر شود. ۳. مشکلات مربوط به چاقی: افزایش وزن به صورت نامتوازن ممکن است به مشکلات سلامتی مربوط به چاقی مانند فشار خون بالا، مشکلات مفاصل و مشکلات تنفسی منجر شود. قبل از تصمیمگیری برای انجام هر گونه جراحی کاهش یا افزایش وزن، بهتر است با پزشک مشورت کنید تا عوارض و فواید ممکن را مورد بررسی قرار دهید و تصمیمی اطلاعرسانی شده بگیرید.
رفرنسهای علت کم و زیاد شدن وزن